ΕΣΠΑ: Πρώτη στην απορρόφηση πόρων η Ελλάδα


Αλέξης Χαρίτσης: Απόλυτη δικαίωση του υπουργείου για το ΕΣΠΑ
Νέα πρωτιά για την Ελλάδα στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την πρωτιά της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η χώρα μας έγινε η πρώτη που έχει εγκεκριμένο το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, τώρα είναι και στην κορυφή της λίστας με βάση το ποσοστό απορρόφησης όσον αφορά στα προγράμματα της περιόδου 2007-13.

Νέα που φέρνουν χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομίας και σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, «δικαιώνουν πλήρως το Υπουργείο μας και διαψεύδουν ισχυρισμούς συντηρητικών κύκλων στο εξωτερικό και των εγχώριων υποστηρικτών τους, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ κινδυνολογίας για ‘απώλεια πόρων’ του ΕΣΠΑ».

Τα στοιχεία που περιλαμβάνουν όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πολλές από τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που χρειάστηκε να υπερκεράσει η χώρα μας, την τοποθετούν «πρώτη με βάση το ποσοστό απορρόφησης όσον αφορά στα προγράμματα της περιόδου 2007-13.

Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτιά μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς προ ημερών η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που έχει εγκεκριμένο το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-20.
[post_ad]Είναι, έτσι, το μόνο κράτος μεταξύ των 28 μελών της ΕΕ που μπορεί, ήδη πριν εκπνεύσει το 2015, να υποβάλλει αιτήματα πληρωμής για όλα τα προγράμματα της νέας περιόδου».

Εξελίξεις που ανατρέπουν την εικόνα μη απορρόφησης που είχε φανεί στο παρελθόν και σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «είναι αποτελέσματα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης του Υπουργείου μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που οδήγησε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο από το Ευρωκοινοβούλιο (αύξηση κοινοτικής χρηματοδότησης στο 100% για την περίοδο 2007-2013 και διπλασιασμό της προκαταβολής για την περίοδο 2014-2020), καθώς και της πολύ εντατικής δουλειάς που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων».

Τα προγράμματα συνεχίζουν να τρέχουν και υπάρχουν χιλιάδες πιθανοί ωφελούμενοι από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.  Από την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας, μέχρι την συγχρηματοδότηση στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας του ΟΑΕΔ.

Για τα επόμενα βήματα στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε πως, «προφανώς και δεν εφησυχάζουμε, ώστε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου να έχουμε απορροφήσει κάθε διαθέσιμο κοινοτικό πόρο. Μπορούμε, όμως, ήδη να διαπιστώσουμε με ασφάλεια ότι ο ορθός σχεδιασμός και η σκληρή δουλειά αποδίδουν πολύ θετικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας το οικονομικό κλίμα και βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε εμπόδια και προβλήματα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

via

ΕΣΠΑ: Πρώτη στην απορρόφηση πόρων η Ελλάδα Reviewed by alieutis oneiron on 11:11:00 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by INTOS © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.