Στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου Ιράκ και Τουρκία για τη Μοσούλη


Διορία για να αποσύρει η Άγκυρα τα στρατεύματα εισβολής έδωσε η Βαγδάτη

Στο κόκκινο σκαρφαλώνει το θερμόμετρο λίγο έξω από τη Μοσούλη του Ιράκ με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στα ιρακινά εδάφη να δημιουργούν ακόμα μία εστία έντασης στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση του Ιράκ την Κυριακή έδωσε διορία 48 ωρών στην Τουρκία να αποχωρήσει από τα εδάφη της, αλλιώς απειλεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή και το Σάββατο συνολικά 1.200 Τούρκοι στρατιώτες συνοδευόμενοι από 25 τανκς και πολλά τεθωρακισμένα οχήματα, εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ και στρατοπέδευσαν σε βάση κοντά στη Μοσούλη, την ώρα που ιρακινά Μέσα εκτιμούν πως η συνολική δύναμη που επρόκειτο να στείλει η Άγκυρα έξω από τη Μοσούλη ανέρχεται στις 3.000 στρατιώτες συνοδευόμενοι από πολλά άρματα μάχης. Από την πλευρά των Ιρακινών εκφράζεται ο φόβος ότι η Τουρκία σκοπεύει να επιτεθεί και να καταλάβει την πόλη Μοσούλη για λογαριασμό της.
[post_ad]Ο υπουργός Αμυνας του Ιράκ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή της Μοσούλης, και έχουν σταλεί χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση ή συντονισμός με τη Βαγδάτη, να αποσυρθούν.

Ο Χάλεντ αλ-Ομπέιντι δηλώνει σε ανακοίνωση ότι το τουρκικό υπουργείο Αμυνας εξήγησε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει ως στόχο την προστασία των Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη. Ο Ομπέιντι διευκρινίζει ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για τον σκοπό αυτόν.

«Ανεξαρτήτως του μεγέθους της δύναμης που εισήλθε στο Ιράκ, απορρίπτεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίζοντάς την εχθρική ενέργεια, κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου. Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες ότι πρόκειται για αλλαγή φρουράς ρουτίνας και ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Μοσούλης έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

Μικρός αριθμός τούρκων εκπαιδευτών βρισκόταν ήδη στο στρατόπεδο πριν από την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης για την εκπαίδευση της δύναμης Hashid Watani που αποτελείται από σουνίτες Αραβες, πρώην αστυνομικούς και εθελοντές από τη Μοσούλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.

Μετά την απάντηση της Βαγδάτης και την απειλή για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θα σταματήσει την περαιτέρω μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μοσούλης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου Ιράκ και Τουρκία για τη Μοσούλη Reviewed by Live TV on 1:22:00 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by INTOS © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.