Πρόστιμο - «μαμούθ» στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (Φωτογραφία)


Καμπάνα - ρεκόρ και 8.000 σελίδες δικογραφίας - Ύψους  31,5 εκατ. ευρώ είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η Επιτροπή - «Άδικη» η απόφαση απαντά η εταιρία

Βαριά καμπάνα στο «καρτέλ της μπύρας» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Πρόστιμο- Ρεκόρ 31.451.211 ευρώ, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ελέγχει πάνω από το 55% της ελληνικής αγοράς, γιατί σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, «καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της», στην αγορά για να αποκλείσει τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την απόφαση, η πολιτική της εταιρίας, ήταν ο αποκλεισμός και ο περιορισμός των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών, οι οποίες είχαν ως σωρευτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές διανομής και διάθεσης προϊόντων ζύθου.

Είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής σε μία μόνο εταιρεία από την Επιτροπή και έρχεται μετά από έρευνα της καταγγελίας της Μύθος Ζυθοποιίας ΑΕ κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ, αλλά και σε αυτεπάγγελτη έρευνα, γενικότερα, στην αγορά ζύθου.
[post_ad]Η εταιρεία από την πλευρά της,  ανακοίνωσε πως σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

 Το κείμενο της απόφασης αναφέρει πως, «η εταιρεία Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων ζύθου, καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/77, όπως ίσχυε (νυν 2 του ν. 3959/2011) και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επέβαλε, ομοφώνως, πρόστιμο συνολικού ύψους 31.451.211 ευρώ».

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Heineken – Amstel - ΑΛΦΑ κ.λπ.) μόνο το 2014 έκανε πωλήσεις περί τα 300 εκατ. ευρώ και είναι μέλος του ολλανδικού πολυεθνικού κολοσσού της Heineken. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις σήμερα ελέγχει το 55% της αγοράς.

Σε ανακοίνωση της εταιρίας, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα, πως «στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου, ως αποτέλεσμα της έρευνάς της για την αγορά της μπίρας, που διήρκησε 15 ολόκληρα χρόνια.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Επιτροπής, θεωρεί την απόφαση άδικη και αβάσιμη και δηλώνει ότι θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για να προασπίσει τα δικαιώματα της και να αποκαταστήσει τη φήμη της, θέτοντας τις πραγματικές διαστάσεις της εικόνας της αγοράς μπίρας».
«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έλαβε υπόψη τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ούτε έδωσε τη δέουσα προσοχή στις θεμελιώδεις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στην αγορά μπίρας όλα αυτά τα χρόνια».

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερμηνεύει λανθασμένα τους κανόνες του ανταγωνισμού και αγνοεί το γεγονός ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μοναδική εταιρία του κλάδου που δεν ακολουθεί πρακτικές αποκλειστικότητας στην αγορά».

via

Πρόστιμο - «μαμούθ» στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (Φωτογραφία) Reviewed by alieutis oneiron on 4:54:00 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by INTOS © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.