Ηλεκτρονική Αθηνών. Δύσκολες ώρες για την μεγάλη ελληνική αλυσίδα μετά από 66 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Πως βρέθηκε σε διαδικασία πτώχευσης...


Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Ηλεκτρονική Αθηνών δίνοντας άνισο αγώνα επιβίωσης καθώς στην κατακόρυφη πτώση της αγοράς ηλεκτρικών η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ηλεκτρικών είχε να αντιμετωπίσει και τον έντονο ανταγωνισμό των πολυεθνικών.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του news247 έχουν κλείσει 10 καταστήματα ενώ αυτά που παραμένουν ανοιχτά είναι σε διαδικασία «ξεπουλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά των ηλεκτρικών συσκευών από τις καλές ημέρες του 2007 έχει παρουσιάσει μία πτώση της τάξης του 45% στα χρόνια της ύφεσης.

Οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες, οι θυγατρικές πολυεθνικών, Κωτσόβολος και Media Markt κατάφεραν να συγκρατηθούν και να διευρύνουν τα μερίδια τους καθώς παρά τις υψηλές τους ζημιές είχαν την στήριξη των μητρικών τους οι οποίες υπολόγιζαν στην επόμενη ημέρα στην ελληνική αγορά.
[post_ad]Η πτώση της Ηλεκτρονικής – η οποία πλέον δεν θεωρείται καν τρίτος παίκτης – συνέπεσε και με την άνοδο της Public και της Πλαίσιο στον τομέα των μαύρων ηλεκτρονικών συσκευών που αποτελούσαν το δυνατό χαρτί της καθώς και της ανάπτυξης των μικρών μέσω των online πωλήσεων. Για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των μεγεθών η Ηλεκτρονική Αθηνών στον τελευταίο ισολογισμό που δημοσίευσε ο τζίρος της ήταν της τάξης των 67 εκατ. ευρώ με την Κωτσόβολος να βρίσκεται στα 380 εκατ. ευρώ και την Μedia Markt στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ.  Public και Πλαίσιο (σ.σ. που έχουν διαφορετικό προϊοντικό μείγμα από τις αμιγώς αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών) παρουσίασαν πωλήσεις 222 εκατ. ευρώ και 272 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παρά την δυσχερή οικονομική κατάσταση η οικογένεια Στρούτση προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να στηρίξει την αλυσίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν «βάλει το χέρι στην τσέπη» και έχουν ενισχύσει την εταιρεία τους με 7 εκατ. ευρώ μέσα από αυξήσεις κεφαλαίων. Στην προσπάθεια σωτηρίας η ελληνική αλυσίδα δεν είχε αρωγό τις πιστώτριες τράπεζες οι οποίες δεν στήριξαν με πρόσθετη χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Για την σωτηρίας της αλυσίδας ο Γιάννης Στρούτσης προσπάθησε να βρει χρηματοδότηση στο εξωτερικό όμως δεν κατάφερε κάτι ουσιαστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247 η διοίκηση είναι μέχρι σήμερα τυπική στις πληρωμές προς τους εργαζόμενους – έχει ήδη πληρώσει και το δώρο του Πάσχα – ενώ κάνει προσπάθειες ώστε να λάβουν αποζημίωση όταν συμβεί το «μοιραίο». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μόνος λόγος που η εταιρεία δεν έχει κλείσει ακόμη είναι η συνεχιζόμενη απεργία των δικηγόρων ώστε να προχωρήσει η αίτηση πτώχευσης. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν 50 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και να χάσουν τη δουλειά τους 450 εργαζόμενοι.

Το αφεντικό της Ηλεκτρονικής, Ιωάννης Στρούτσης απέκτησε την εταιρεία το 1989 και έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας έχοντας το 13% του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και το 6 % στην Κύπρο.

Πηγή: news247

Ηλεκτρονική Αθηνών. Δύσκολες ώρες για την μεγάλη ελληνική αλυσίδα μετά από 66 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Πως βρέθηκε σε διαδικασία πτώχευσης... Reviewed by Live TV on 7:52:00 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by INTOS © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.