Πωλ Κρούγκμαν για το Brexit: « Η Βρετανία δεν είναι ...Ελλάδα»


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πώλ Κρούγκμαν  ο οποίος στήριξε ανοικτά πολλές από τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα όπως το  δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου τάσσεται τώρα ανοικτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Θα ψήφιζα Remain. Θα το έκανα με πλήρη επίγνωση πως η Ε.Ε. είναι βαθιά δυσλειτουργική και δείχνει λίγα σημάδια μεταρρύθμισης. Αλλά μια έξοδος της Βρετανίας -Brexit- πιθανότατα θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά» υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Όσον αφορά το οικονομικό επιχείρημα, ο κ. Κρούγκμαν θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρο: «To Βrexit θα έκανε την Βρετανία πιο φτωχή. Δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε ένα εμπορικό πόλεμο, αλλά δίχως αμφιβολία θα έπληττε το βρετανικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα. Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς μου, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με άλλες εκτιμήσεις, η Βρετανία θα κατέληγε περίπου 2% φτωχότερη».

Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς μου, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με άλλες εκτιμήσεις, η Βρετανία θα κατέληγε περίπου 2% φτωχότερη

Ο Κρούγκμαν  εκτιμά πως το Brexit θα υπονομεύσει το City του Λονδίνου, που αποτελεί μεγάλη πηγή εξαγωγών και εσόδων για τους Βρετανούς ενώ αμφιβάλει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα λειτουργούσε ως ένα ισχυρό σοκ στις ελίτ των Βρυξελλών και θα τις ανάγκαζε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.
[post_ad]Σύμφωνα με τον ίδιο το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως ένα Brexit θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ωστόσο, ο κ. Κρούγμαν χαρακτηρίζει υπερβολικές τις ανησυχίες για πρόκληση οικονομικής κρίσης από μια έξοδο της Βρετανίας.

«Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα» σημειώνει.

«Έχει δικό της νόμισμα και μπορεί να δανειστεί σε αυτό το νόμισμα, οπότε δεν κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων που θα προκαλούσαν νομισματικό χάος. Τις τελευταίες εβδομάδες οι πιθανότητες μιας ψήφου υπέρ του Leave έχουν ενισχυθεί, αλλά τα βρετανικά επιτόκια έχουν πάει κάτω και όχι πάνω, ακολουθώντας την παγκόσμια πτώση των αποδόσεων» υπογραμμίζει.

Πηγή: www.thetoc.gr

Πωλ Κρούγκμαν για το Brexit: « Η Βρετανία δεν είναι ...Ελλάδα» Reviewed by Live TV on 2:50:00 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by INTOS © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.