Η χημειοθεραπεία μπορεί να πυροδοτήσει τον καρκίνο, προειδοποιεί Έλληνας επιστήμονας


(Φωτ.: Flickr / Marty Hogan)
Επιστήμονες στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον δρ Γιώργο Καραγιάννη του Κολεγίου Ιατρικής Άλμπερτ Αϊστάιν στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης προειδοποιούν ότι αν και η χημειοθεραπεία μπορεί να συρρικνώσει άμεσα τους όγκους, εντούτοις είναι δυνατό στη συνέχεια να επιδεινώσει τον καρκίνο εξαπλώνοντας τις μεταστάσεις στο σώμα του ασθενούς.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Science Translational Medicine» έδειξε με ποιους βιολογικούς μηχανισμούς μπορεί η χημειοθεραπεία να γυρίσει μπούμερανγκ στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού.

Για τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στο λεγόμενο μικροπεριβάλλον του όγκου της μετάστασης (ΤΜΕΜ) μελετήθηκαν 20 ασθενείς και πειραματόζωα – μελετώντας το ΤΜΕΜ οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν εάν οι καρκίνοι θα γίνουν επιθετικοί και μεταστατικοί. Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν δύο διαφορετικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα σχήματα, τα οποία όπως φάνηκε μπορούν όντως να αυξήσουν τις περιοχές ΤΜΕΜ και τα καρκινικά κύτταρα, τόσο στην κυκλοφορία του αίματος όσο και στους πνεύμονες.
[post_ad]Όπως δήλωσε ο Γιώργος Καραγιάννης χρειάζονται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αναπτυχθούν φάρμακα που θα βελτιώνουν τα κλινικά οφέλη της χημειοθεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, ώστε αν και εφόσον ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εξάπλωσης του καρκίνου να γίνει άμεσα χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των όγκων.

Η ερευνητική ομάδα του Έλληνα επιστήμονα ήδη εξετάζει το κατά πόσο η χημειοθεραπεία μπορεί να «πυροδοτήσει» νέες μεταστάσεις και σε άλλες μορφές καρκίνου πέρα από εκείνον του μαστού. Ο δρ Γιώργος Καραγιάννης έχει ειδίκευση στους μοριακούς μηχανισμούς των μεταστάσεων του καρκίνου, και από το 2015 μέχρι σήμερα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής με αντικείμενο τη βιολογία του καρκίνου.
via

Η χημειοθεραπεία μπορεί να πυροδοτήσει τον καρκίνο, προειδοποιεί Έλληνας επιστήμονας Reviewed by Live TV on 3:37:00 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by INTOS © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.